Kukurydza niezależnie od kierunku uprawy w trakcie sezonu wegetacyjnego buduje dużą ilość biomasy. Do jej wytworzenia niezbędne jest prawidłowe odżywienie w makro i mikroelementy. Podstawowym źródłem składników pokarmowych powinna być gleba, jednak nie można zapomnieć o dostarczeniu ich w formie nawożenia dolistnego.

Cynk to podstawa

Jednym z ważniejszych składników, które należy uwzględnić w nawożeniu dolistnym kukurydzy, jest cynk. Powinien być on zastosowany do fazy 6. liścia (BBCH 16), ale w miarę możliwości należy go włączyć w technologię prowadzenia kukurydzy w fazie 4 liścia.

Nie tylko cynk

Ustalając program nawożenia dolistnego kukurydzy, nie można zapomnieć o nawożeniu także innymi mikroelementami, ponieważ to ich deficyt może być czynnikiem limitującym plon. Dlatego też w kukurydzy w fazie od 4 do 6 liścia rekomendowane jest zastosowanie:
ALFA MIKRO 2,0 l/ha

  • OSD Cynk 1,0 l/ha
  • ALFA MARO 1,0 l/ha

W nawożeniu dolistnym kukurydzy ważną rolę ogrywają również makroelement, stąd obecność dedykowanego nawozu w powyższym zaleceniu.

DSG — wyjątkowe produkty

Eksperci z firmy Osadkowski opracowali plan dolistnego wsparcia rozwoju kukurydzy, który znacznie wykracza poza standardowe dostarczenie składników pokarmowych. Wykorzystują do tego celu unikatowe produkty, których jakość została potwierdzona efektem plonotwórczym.

W technologii DSG- Don’t stop growing wyróżnione dwa terminy aplikacji: 4-6.liść (BBCH 14-16) oraz w fazie 7-12. liść kukurydzy.

W pierwszym terminie rekomendowana jest aplikacji 2 produktów IonBlue ZN i MAXI-GROW. Ich zadaniem jest wsparcie fitosanitarne roślin, dostarczenie roślinom uprawnym łatwo przyswajalnych formy miedzi, siarki i cynku. Produkty też stymulują kodowanie plonu kukurydzy oraz dostarczają energii do tworzenia zawiązków kolb.

Na drugi termin zalecany jest Barrier Si-Ca, który zawiera krzem i wapń. Oba pierwiastki modyfikują strukturę ściany komórkowej, zwiększają jej odporność mechaniczną i uszczelniają ją. W efekcie czego rośliny kukurydzy są bardziej odporne na stres środowiskowy.

Arcton WG — wigor i zdrowotność

Arcton WG jest preparatem mikrobiologicznym rekomendowanym do stosowania w fazie 6-8 liści kukurydzy (BBCH 16-18) w dawce od 1,0 do 1,5 kg/ha. Preparat działa fitosanitarinie, czyli wpływa na zdrowotność uprawy także w wysokich fazach rozwojowych.

Bakterie zawarte w produkcie należą do grupy PGPR, czyli promujących wzrost. Ich działanie objawia się zwiększeniem wigoru i kondycji roślin uprawnych — rośliny dłużej utrzymują zieloność. Opóźnione zasychanie jest pożądane zarówno w uprawie na ziarno, jak i na kiszonkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here