Kukurydza niezależnie od kierunku uprawy w trakcie sezonu wegetacyjnego buduje dużą ilość biomasy. Do jej wytworzenia niezbędne jest prawidłowe odżywienie w makro i mikroelementy. Podstawowym źródłem składników pokarmowych powinna być gleba, jednak nie można zapomnieć o dostarczeniu ich w formie nawożenia dolistnego.
Cynk to podstawa
Jednym z ważniejszych składników, które należy uwzględnić w nawożeniu dolistnym kukurydzy, jest cynk. Powinien być on zastosowany do fazy 6. liścia (BBCH 16), ale w miarę możliwości należy go włączyć w technologię prowadzenia kukurydzy w fazie 4 liścia.
Nie tylko cynk
Ustalając program nawożenia dolistnego kukurydzy, nie można zapomnieć o nawożeniu także innymi mikroelementami, ponieważ to ich deficyt może być czynnikiem limitującym plon. Dlatego też w kukurydzy w fazie od 4 do 6 liścia rekomendowane jest zastosowanie:
ALFA MIKRO 2,0 l/ha
- OSD Cynk 1,0 l/ha
- ALFA MARO 1,0 l/ha
W nawożeniu dolistnym kukurydzy ważną rolę ogrywają również makroelement, stąd obecność dedykowanego nawozu w powyższym zaleceniu.
DSG — wyjątkowe produkty
Eksperci z firmy Osadkowski opracowali plan dolistnego wsparcia rozwoju kukurydzy, który znacznie wykracza poza standardowe dostarczenie składników pokarmowych. Wykorzystują do tego celu unikatowe produkty, których jakość została potwierdzona efektem plonotwórczym.
W technologii DSG- Don’t stop growing wyróżnione dwa terminy aplikacji: 4-6.liść (BBCH 14-16) oraz w fazie 7-12. liść kukurydzy.
W pierwszym terminie rekomendowana jest aplikacji 2 produktów IonBlue ZN i MAXI-GROW. Ich zadaniem jest wsparcie fitosanitarne roślin, dostarczenie roślinom uprawnym łatwo przyswajalnych formy miedzi, siarki i cynku. Produkty też stymulują kodowanie plonu kukurydzy oraz dostarczają energii do tworzenia zawiązków kolb.
Na drugi termin zalecany jest Barrier Si-Ca, który zawiera krzem i wapń. Oba pierwiastki modyfikują strukturę ściany komórkowej, zwiększają jej odporność mechaniczną i uszczelniają ją. W efekcie czego rośliny kukurydzy są bardziej odporne na stres środowiskowy.
Arcton WG — wigor i zdrowotność
Arcton WG jest preparatem mikrobiologicznym rekomendowanym do stosowania w fazie 6-8 liści kukurydzy (BBCH 16-18) w dawce od 1,0 do 1,5 kg/ha. Preparat działa fitosanitarinie, czyli wpływa na zdrowotność uprawy także w wysokich fazach rozwojowych.
Bakterie zawarte w produkcie należą do grupy PGPR, czyli promujących wzrost. Ich działanie objawia się zwiększeniem wigoru i kondycji roślin uprawnych — rośliny dłużej utrzymują zieloność. Opóźnione zasychanie jest pożądane zarówno w uprawie na ziarno, jak i na kiszonkę.